Fam, l’enemic final

Sudan del Sud, 2015-2017

Més de tres anys de conflicte al Sudan del Sud han deixat cinc milions de persones (més del 40 per cent de la població) amb necessitat urgent d’ajuda alimentària i 100,000 persones en fam, que l’ONU va declarar oficialment per primer cop. A més dels assassinats, les violacions, la destrucció, els desplaçaments, l’analfabetisme, les epidèmies, la crisi econòmica i la hiperinflació, la fam s’ha convertit en l’enemic final al país més jove del món.

Sudan del Sud va independitzar-se el juliol de 2011, després de dècades de conflicte amb el govern de Khartum. Després, la guerra civil va esclatar al desembre de 2013, entre les forces lleials al president Salva Kiir i les lleials al vicepresident Riek Machar. Des de llavors, 3,5 milions de persones han abandonat les seves llars i desenes de milers han mort. L’acord de pau signat a l’agost de l’any 2015 ha esdevingut paper mullat.

Atès que la intervenció del govern és pràcticament inexistent, prop de 200 organitzacions humanitàries (agències de l’ONU i organitzacions no governamentals internacionals i nacionals) han assumit la prestació dels serveis més bàsics per a la població, no només aliments, sinó també habitatge, protecció, salut, sanejament i educació, entre d’altres.

Escriu la teva opinió