Adéu, Darfur

 

New displacement in Zam Zam camp

Després de gairebé cinc anys al Darfur i milers de fotografies, és francament complicat fer un resum de tots els meus sentiments, avui que marxo. Com que aquest no és el lloc per a confessions gaire íntimes, només diré un adéu agredolç.
És cert que en tot aquest temps el Darfur m’ha donat una de les experiències professionals més fantàstiques que he tingut mai i que amb una mica de sort les meves imatges hauran despertat alguna consciència. Però és frustrant haver estat testimoni de cinc anys d’un conflicte inamovible, que està enterrant tota una comunitat en l’oblit. Aquesta regió, de personalitats extraordinàries i caràcter orgullós, de supervivència innata i honestedat transparent, està sofrint per part de tots una indiferència que fa mal.
Han estat cinc anys d’intenses emocions i històries autèntiques que m’han fet conscient d’estar viu. Però durant tot aquest temps, més de dos milions de persones han seguit confinades en campaments de desplaçats, hi ha hagut bombardejos i saquejos constants i els principals actors del conflicte no s’han atansat a la pau ni un sol centímetre. Just el mateix que vaig veure el primer dia que vaig arribar.
Adéu, Darfur. Gràcies pel que m’has regalat i perdó per no haver-te donat gaire cosa a canvi.

8 Opinions
 • nfarranp@gmail.com'
  nuria farran pascual

  Som molts els que creiem que sí, que tambe has donat i força.
  Fent resó de aquest conflicte tan complicat i de les teves “tendres” fotografies hem participat amb tú de aquets cinc anys de vivencias tan culpidores.
  Que la nova “etapa” que comenses sigui tan enriquidora com totes les que has viscut.

 • osistere@lleida.com'
  Oscar

  Albert, gràcies per aquests 15000 regals. No dubtis que la tendresa de cadascuna de les teues fotos ha ajudat a fer aquest malmès món una mica millor. On vas ara?

  • Albert Gonzalez Farran

   Moltes gràcies, Òscar! Doncs el meu proper destí serà Egipte. Seré allí uns mesos treballant en un projecte multimèdia sobre migracions.

 • gonzalezoliva.antonio@gmail.com'
  Antonio González

  Has fet una magnífica feina al Darfur. Has deixat un llegat important de material gràfic, que la gent valora com una crítica a la situació que viu el pais, que esperem que tingui resultats positius.
  Estic segur que a Egipte també faras una bona feina.
  Molt bona sort en la nova etapa. Endavant i ànims que sé que no et faltaran.

  • Albert Gonzalez Farran

   Seguirem treballant igual o més que fins ara. Un munt de gràcies!

 • guillemlopez@yahoo.es'
  Guillem López Galí

  Penso que has fet una bona tasca. Segur que bastantes persones de Darfur et trobaran a faltar. Has estat molt proper a elles, fent una difussió veraç del que hi has vist i viscut.

  • Albert Gonzalez Farran

   Un milió de gràcies per aquestes paraules, Guillem! Realment m’han omplert!

Escriu la teva opinió