Faki, el remeier de l’Alcorà

Traditonal Medicine

Darfur (Sudan) – Juny 2012
La medicina tradicional al Darfur (Sudan) està clarament vinculada a la religió. Els principis islàmics i, en concret, els versos de l’Alcorà són sempre presents a qualsevol ritual. Els remeiers, anomenats fakis en la llengua local, són ben coneguts per les seves comunitats i molta gent al Darfur ha recorregut a ells en algun moment de la seva vida.
El coneixement espiritual del faki es transmet de generació en generació, encara que no tot el món pot practicar-lo: sols els homes que coneixen de memòria tots els secrets del llibre sagrat.
Des de temps immemorials, la majoria de les comunitats del Darfur s’han basat en aquesta curació tradicional per a molts propòsits: protegir-se contra qualsevol amenaça, assegurar-se la sort, eliminar els mals esperits, curar malalties i fins i tot trobar l’amor.
Hi ha diferents formes de practicar la curació, ja sigui per inhalació de fum, consum de plantes tradicionals, beure la tinta de les escriptures o portar penjat els hijab, els amulets fets de pell de cabra.
 Recórrer al faki és una qüestió cultural que no està exempta de polèmica. Algunes comunitats musulmanes radicals creuen que aquesta pràctica està contra l’Islam. És per això que la majoria de persones no confessen obertament aquests hàbits.
Reportatge finalista del Premi Luis Ksado 2012 de La Corunya.

 

<<< Anar a Premis i Distincions
<<< Veure reportatge multimèdia

Escriu la teva opinió