La Rinconada, la bombolla de l’or

La Rinconada (Perú), 2009-2013

La Rinconada és un remot poble a la serralada dels Andes, al sud del Perú, a gairebé 6.000 metres d’altura i amb una gran quantitat d’or al subsòl.
L’augment del preu de l’or en els últims deu anys (gairebé un 300%) ha empès molta gent a traslladar-se a La Rinconada buscant oportunitats laborals. Avui en dia, més de 40.000 persones hi viuen (deu vegades més que fa dues dècades). Però l’or és també una bombolla econòmica que la Rinconada està experimentat, susceptible de desinflar-se en qualsevol moment (precisament ara el seu preu està registrant una caiguda important).
La recerca desesperada d’or ha introduït un element de caos a la Rinconada. S’han construït descontroladament milers de barraques de llautó per tota la ciutat. No hi ha aigua corrent ni clavegueram. Una gairebé inexistent força policial no pot impedir crims comuns, la prostitució il·legal i el tràfic de drogues. Les escombraries i els excrements estan per tot arreu i el nivell de contaminació és perillós. La pol·lució i l’elevada altitud de la Rinconada causa malalties respiratòries i problemes de creixement entre els nens. El centre mèdic local amb prou feines cobreix un 10% de les necessitats de la població.
A excepció d’una minoria d’empresaris, les famílies mineres estan sota unes pèssimes condicions de vida i de treball per després invertir els seus beneficis en el consum d’alcohol i, sobretot, en la compra de vestits cars per al Carnaval o les festes anuals de les seves localitats. La major part dels pobladors de la Rinconada, procedents del Perú més rural, no projecta els seus estalvis a un futur a llarg termini i segueix i seguirà pujant a La Rinconada per aconseguir més i més or. Almenys mentre que la bombolla no esclati.

Escriu la teva opinió